"A békéhez nem bombák kellenek, hanem jóakarat és emberi együttérzés"

  Szent-Györgyi Albert

Budapest 1944 Múzeum

Történelmet szerető emberként a világot járva azt tapasztalom, hogy a múlt eseményeit modern technikai eszközökkel bemutató múzeumok, kiállítások piaci alapon is sikeresen üzemeltethetőek.

A 2. világháború évei alatt 1024 magyar települést ért légitámadás, csak az amerikai légierő 22.228 tonna bombát dobott Magyarországra. Budapest lakossága számára 1944-ben mindennapos dolog volt a légiriadó.

Az én generációm már csak történelemkönyvekből tanulva, korabeli, fekete-fehér képkockák alapján, vagy modern háborús filmeket nézve képzeli el, hogy milyen is lehetett civilként túlélni a háborút. Szerencsések vagyunk, hogy soha nem kellett megtapasztalnunk azt a szörnyűséget, amit felmenőink megpróbáltak túlélni.

Régi álmom, hogy Budapesten nyithassak egy olyan múzeumot, amely a mai emberek megváltozott igényei alapján mutatja be azt, hogy mit kellett átélniük a lakosoknak Budapest bombázásakor 1944-ben. Hiszem, hogy a Múzeum megnyitásával több hiányt is pótolunk.


Néhány adat a leendő Budapest 1944 Múzeumról

Helyszín
A múzeum Budapest V. kerület legfrekventáltabb részén, a Vörösmarty tértől néhány méterre kerül kialakításra oly módon, hogy a bejárat a Váci utca 11/b. szám alatt, míg a kijárat az Aranykéz u. 3. sz. alatt lesz kialakítva. Az ingatlan közel 1000 m2 nagyságú.Koncepció
A múzeum történeti és történészi hitelességgel mutatja be a Budapestet ért bombázásokat, a támadások alatt az óvóhelyeken élő lakosságot ért hatásokat, megpróbáltatásokat. A vendégek felé egy olyan hatás elérését célozzuk meg, ami a különleges élmény átélése mellett elgondolkodtató, jól egyensúlyba helyezi a kikapcsolódást és a történelmi tények megismerését.
Célunk továbbá olyan élmény átadása, amellyel a vendégekben erősödik a béke iránti vágy, a háborúellenesség, az „ilyet soha többet” érzés.
A beruházás eredményeként kialakított szolgáltatás egyaránt szolgálja a hazánkba látogató külföldi vendégek hazánk történelme egy szeletének megismerését, valamint a hazai lakosság – elsősorban a 14-35 éves fiatalok hiteles történelmi tudásának élményszerű megszerzését.

Hitelesség
Az események hiteles megelevenítését, a történelmi esemény pontos ábrázolását egy túlélőkből álló csoport is segíti. A tervezők munkáját történészek, és téma szakértői felügyelik. A bombázások során készült fényképek, hiteles dokumentációk is rendelkezésünkre állnak.

Élmény
Professzionális, számos nemzetközi produkcióban bizonyított szakcégek és szakemberek munkája a garancia arra, hogy minden a legmagasabb színvonalon fog megvalósulni.
 • A hangtechnika a legmodernebb, az Európában is most bevezetés alatt lévő 3D technológia,
 • az interakciót a „szoba a szobában”, önállóan mozogni képes technika, a 3d vetítés, a vér, a lőpor szagát pedig a szellőzőrendszerre köthető egyedülálló légtechnika biztosítja,
 • a tervezésben a legapróbb részletekre is nagy hangsúlyt fektetünk.

 • Előre is köszönöm, ha gondolataival, ötleteivel, tárgyi, vagy akár anyagi támogatásával hozzájárul a társadalmilag hasznos és turisztikai szempontból is páratlan beruházásunkhoz!


  Tisztelettel és köszönettel:

  Kálóczi Imre
  vezérigazgató, Real History Nonprofit Zrt.